SEBASTIÀ BENNASAR PRESENTA “MANUEL DE PEDROLO, MANUAL DE SUPERVIVÈNCIA”

Comparteix aquest post...

Manuel de Pedrolo, manual de supervivència

DIA 3 DE MARÇ A LES 19:30 HORES A L’ESPAI

 

Bennasar, Sebastià

No ficció | ISBN 978-84-946982-4-8 | 128 pàg | 15 x 21,5cm | Rústica | 16.00€

Data de publicació: 15/01/2018

 

Sinopsi

Manuel de Pedrolo va néixer l’1 d’abril de 1918 i va morir, als 72 anys, el 26 de juny de 1990. Va ser autor de més de 120 obres de poesia, teatre, novel·la breu, novel·la, relat, dietaris, volums epistolars, articles en premsa… per tant, un dels creadors més prolífics de la literatura catalana. No deixava res per verd en el seu intent d’abastar i explicar, d’una banda, la condició humana, i de l’altra, el país i cap a on hauria d’anar. Mecanoscrit del segon origen és un dels llibres més llegits en català i, tot i així, Pedrolo pot semblar-nos ara un autor oblidat.

«En Pedrolo, no te l’acabes», asseguren els seus coneixedors. El sentit d’aquesta frase, però, només s’entén quan descobreixes la immensitat i la intensitat del seu llegat literari. Efectivament, en Pedrolo, no te l’acabes… però pots provar de moure’t al seu voltant. Aquest llibre vol ser un manual de supervivència per intentar-ho.

Una gran eina per als que vulguin explorar l’univers literari més creatiu i extens de la literatura catalana.

Sebastià Bennasar acosta la figura literària de Manuel de Pedrolo a tothom que hi vulgui aprofundir

«Manuel de Pedrolo, manual de supervivència» arriba al públic coincidint amb la celebració del centenari del naixement del gran autor de l’Aranyó

Notícia publicada el dia 22/01/2018

Pel que fa a Pedrolo, podríem dir que hi ha tres tipus de lectors: un primer que l’ha llegit abundosament i coneix prou bé la grandària i l’esplendor de la seva obra literària, un segon que va llegir el Mecanoscrit… i no ha tingut l’oportunitat d’endinsar-s’hi més, i un tercer que, pels motius que sigui, el desconeix.

Doncs és pensant en aquests lectors segons i tercers que Sebastià Bennasar ha bastit aquest manual imprescindible: perquè qui no hagi llegit Manuel de Pedrolo, o l’hagi llegit poc, superi aquesta situació gairebé com una urgència històrica, com una necessitat vital. Per això Bennasar parla de supervivència en el títol del seu llibre: perquè per tal de conèixer el que més ens pot interessar de la immensa obra de Pedrolo ens pot caldre ajuda i guiatge.

Quan s’arriba al final del llibre de Bennasar, no hi ha cap més camí possible: podrem diferir en quina obra triarem, però decidirem llegir Pedrolo amb els ulls tancats. I quan els obrim, tindrem el bo i millor de la nostra literatura just al davant, a la nostra disposició.

Hi ha llibres que només es poden escriure des de la més profunda estimació a una literatura i a una llengua. I Manuel de Pedrolo, manual de supervivència, sens dubte, n’és un.

I jo afegiré:

Sebastià ens parla del Pedrolo home i escriptor compromès, conseqüent i coherent política i socialment. I també i per això mateix del Pedrolo censurat, castigat, destemporalitzat (pel retard que sofrien les seves obres, en publicar-se per estar censurades) i abocat a l’oblit de la crítica del seu moment. Ens mostrarà al Pedrolo d’obra política i social, al Pedrolo pare de la Novela negra catalana (65. Ho fa en gairebé dues línies…en els debats que comporta el gènere) i al Pedrolo narrador. I més, oferint-nos testimonis d’experts com Àlex Martín Escriva, Margarida Aritzeta i Àlex Broch, que el corroboren.
Un manual de supervivència de la mà d’un gran admirador, coneixedor i estudiós de Pedrolo. Un d’aquest llibres que et descobreixen tota una història.
Gràcies Sebastià per la teua visita i per aquest manual. I gràcies a Editorial Meteora per la seua publicació. Cent anys del naixement d’un Pedrolo que cal reivindicar.

 

SEBASTIÀ BENNASAR

 

Sebastià Bennasar i Llobera (Palma de Mallorca, 1976) ha treballat onze anys com a periodista al diari Baleares i al Diari de Balears. És crític literari del suplement «L’Espira» i col·labora amb diversos mitjans de comunicació.

Llicenciat en Humanitats i màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra, ha publicat obres de poesia i de narrativa com A la sabana no hi ha temps per a la compassió (Inrevés, 2002), El dia de l’alliberament (Documenta, 2006), Els blaus de l’horitzó (El Gall Editor, 2006), L’Estret de Torres (Hiperdimensional, 2006), Connie Island (Viena Editors, 2007) i les novel·les del gènere negre El botxí de la ciutat de Mallorca (Lleonard Muntaner, 2000), Cartes que no lliguen (Hiperdimensional, 2005), Jo no t’espere (El Gall Editor, 2008) i Mateu el president (Cossetània, 2009).

Bennasar ha guanyat el XIII Premi de Narrativa Vila de Lloseta amb la novel·la La mar no sempre tapa i el Premi Joaquim Ruyra 2013 dels Recull de Blanes amb Badia de Mindelo. En novel·la ha publicat recentment El país dels crepuscles, On mai no creix l’herba, Cants de sirena negra, Un oceà de memòria i L’imperi dels lleons.

A Meteora ha publicat Pot semblar un accident, un assaig completíssim sobre la novel·la negra catalana dels últims anys, La primavera dels indignats, una crònica sobre aquest fenomen de protesta i reivindicació social, Nocturn de Sant Felip Neri, una novel·la que ha tingut una esplèndida acollida entre el públic lector, i Manuel de Pedrolo, manual de supervivència, un acostament apassionat a l’obra de l’insigne escriptor de l’Aranyó.

Sebastià Bennasar codirigeix amb Carles Domènec la publicació digital Bearn, revista de cultura.

http://www.editorialmeteora.com/

 

Col·labora:

AJUNTAMENT DE VINARÒShttp://www.vinaros.es/

CA MASSITA FORN DE PA: https://www.facebook.com/camassita/

LA BODEGUETA DE SANT VICENT: https://www.facebook.com/bodegueta/

 

 

DISSABTE 3 DE MARÇ A LES 19:30 HORES

ESPAI MARIOLA NOS

CARRER PURÍSSIMA 19- BAIX

VINARÒS

 

 

+ Sebastià Bennassar a l’Espai

 

SEBASTIÀ BENNASSAR PRESENTA “CANTS DE SIRENA NEGRA”

 

“UN OCEÀ DE MEMÒRIA” DE SEBASTIÀ BENNASSAR. RESSENYA MARIOLA NOS

“CANTS DE SIRENA NEGRA” DE SEBASTIÀ BENNASSAR.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *