Feliu Ventura i Mariola Nos

FELIU VENTURA VA PRESENTAR «COM UN RECORD D’INFANTESA» A LA LLIBRERIA ESPAI MARIOLA NOS. AUDIOVISUAL I FOTOS.

Comparteix aquest post...

FELIU VENTURA VA PRESENTAR «COM UN RECORD D’INFANTESA» A LA LLIBRERIA ESPAI MARIOLA NOS. AUDIOVISUAL I FOTOS.

COM UN RECORD D’INFANTESA

Quan em vaig assabentar que Feliu Ventura havia escrit una novel•la que a més estava il•lustrada per Daniel Olmo, editada per Sembra i que el seu títol era “Com un record d’infantesa” ja em va semblar bé. M’agrada Feliu. El cas és que gairebé totes les crítiques parlaven de la referència que fa el títol a la cançó d’Ovidi Montllor, així que no sé perquè, jo vaig pensar que seria una novel•la que parlaría més de música.

Però no és així. És cert que tal com diu Feliu, tots tenim un munt de cançons que ens obren les cicatrius. Jo, com ell i com suposo que molts de vosaltres tinc records completament associats a lletres de cançons. Vaig caure en el compte que indissolublement associats. Per això deu ser allò de Quina és la nostra cançó?
Sabia també que la novel•la feia un paral•lelisme entre el País Valencià i Xile quant al dolor i a l’horror que suposen les dictadures. El que no sabia, era que ho faria tan bé. Confessaré que em vaig sentir gratament sorpresa quan m’el vaig llegir. I m’explico.

La veritat és que Feliu Ventura, en aquesta la seua primera novel•la si parla de música, clar que sí, perquè ens fa evident això mateix que acabo d’explicar. Però “Com un record d’Infantesa” va més enllà. “Com un record d’infantesa” és una reivindicació i una cerca sense estridències, sense aixecar massa la veu (intueixo que com és ell, Feliu) però que entra de ple en el moll de l’assumpte. A través de Víctor, el seu protagonista, Feliu ens elabora una reivindicació de la memòria històrica des de l’intimisme, una cerca de la veritat però per part precisament d’aquell que ha estat aliè a ella. I aquí està el que fa aquesta història real i no reiterativa.

La ingenuïtat del que no coneix, d’aquell que ha estat enganyat per la història callada, la no explicada per por, per vergonya, per tant silenci de tant temps, pel despropòsit que suposen les guerres, la dictadures, la intolerància, el poder mal entès. Un oblit ple d’una memòria que arriba a l’ànima. Confesso que he plorat llegint la novel•la. Una novel•la com dic, sense estridències, senzilla i molt bé entreteixida a manera gairebé de novel•la de misteri o policíaca, precisament pel que de misteri té.

Sorprèn la senzillesa d’explicar el terrible i de com ens fa veure que allò terrible és necessari no oblidar-lo.

No diré més. Ara els toca a vostès llegir-li-ho.

Espero passés una tarda tan entranyable com tots nosaltres. Gràcies Feliu!

Mariola Nos

Feliu Ventura va nàixer l’any 1976 a Xàtiva. És llicenciat en Filologia Catalana i ha exercit de professor a secundària. Durant vint anys de trajectòria com a cantant i autor de cançons ha publicat vuit discos: L’única diferència, Estels de tela, Barricades de paper, Que no s’apague la llum (amb Lluís Llach), Alfabets de futur, Música i lletra, Vers l’infinit i Referents.

També ha col·laborat amb músics de tot arreu: escrivint cançons per a d’altres o en la contínua cerca d’una veu pròpia. Ha merescut diversos premis i reconeixements i ha realitzat gires per tota la nostra geografia i per països com Xile, l’Argentina o l’Uruguai. Fruit d’aquesta experiència a l’Amèrica del Sud va nàixer el documental La memòria de la música, un retrat dels escenaris de les lluites populars a Xile a partir de la música de Víctor Jara. Com un record d’infantesa, el seu debut en la narrativa, és una continuació d’aquesta voluntat de recuperació de la memòria històrica, ara a partir de les cançons d’Ovidi Montllor.

Fotos: Espari Mariola Nos
Fotos: JOSE L. DÍAZ

 

FELIU CARTELL A L'ESPAI

COM UN RECORD D’INFANTESA

Víctor és un jove xilè dibuixant de còmics que va perdre els pares en un accident de cotxe quan era un infant. Des d’aleshores ha viscut amb el seu avi, un vell republicà exiliat. L’última voluntat d’aquest i un missatge ocult en un disc d’Ovidi Montllor el portaran al cor del País Valencià, on coneixerà Martina, una antiga militant revolucionària xilena, i la seua filla Violeta. Amb elles resseguirà el fil d’un secret familiar que el canviarà per sempre.

Com un record d’infantesa, el cantautor Feliu Ventura debuta en la narrativa amb una reveladora novel·la il·lustrada per Daniel Olmo. Enllaçant les lluites populars de Xile i casa nostra, aquesta història de compromís i memòria ens acosta a la figura d’Ovidi Montllor, així com a les ferides i esperances dels qui van combatre les dictadures militars.

http://www.feliuventura.cat/

https://www.espaimariolanos.cat/espai-mariola-nos/

 

Col·labora:

http://www.rafellocristalero.es/

https://www.facebook.com/camassita/?fref=ts

https://www.facebook.com/lavina.bodegavinaros?fref=ts

https://www.facebook.com/peluqueria.tyt?fref=ts

1 Commentario

  1. […] FELIU VENTURA VA PRESENTAR “COM UN RECORD D’INFANTESA” A LA LLIBRERIA ESPAI MARIOL… […]

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *