Mil cretins de Quim Monzó. CLUB DE LECTURA ESPAI MARIOLA NOS

Mil cretins de Quim Monzó. CLUB DE LECTURA ESPAI

Comparteix aquest post...

10 DE FEBRER A LES 19:00H. CLUB DE LECTURA ESPAI. KATIA TORRENT.

Club de lectura “Espai Mariola Nos” (coordinadora Katia Torrent Fuertes)

 

El mes de febrer llegim Mil cretins de Quim Monzó. El dia 10, a les 19 h, serà la primera reunió per comentar la primera part de l’obra.

 

“Tothom es pensa que és el gran escriptor que ha vingut a salvar la literatura mundial. No tenen la idea de fer un llibre decent. La meva aspiració no és que un llibre meu revolucionila història de la humanitat; en tinc prou que sigui llegible, que sigui el millor llibre que sigui capaç de fer. Res no canviarà res. Prova de fer un llibre que estigui bé i, si ho aconsegueixes,ja et pots donar per satisfet.”Quim Monzó

 

Nascut el 1952 a Barcelona, Quim Monzó i Gómez va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana de Barcelona. Va començar a publicar reportatges sobre moltes parts del món al 1970. Ha escrit articles als diaris (Diari de Barcelona, Avui, El Periódico de Catalunya, El CorreoCatalán i El País) i actualment escriu una columna diària a La Vanguardia. Al 1982 va obtenir una beca per estudiar a Nova York. Ha estat col•laborador de Catalunya Ràdio, TV3 i RAC1. Ha traduït Truman Capote, J.D. Salinger, Ray Bradbury, Ernest Hemingway,  entre d’altres. Ha publicat un bon nombre de novel•les, contes i reculls d’articles i ha estat traduït a més de vint llengües.

 

Mil cretins, va ser publicada el 2007, Premi Maria Àngels Anglada 2008; comprèn 19 contes i l’autor ha  explicat que el patiment i la malaltia dels seus pares ha condicionat una part dels seus contes, així com la mort d’alguns amics seus.Mil cretins està estructurada en dues parts: la primera comprèn 7 contes amb una extensió de unes 10-15 pàgines: «El senyor Beneset», «L’amor és etern», «Dissabte», «Dos somnis», «Miro per la finestra», «La lloança» i «L’arribada de la primavera».La segona partcomprèn 12 contes molt breus. Són contes sobre la vellesa, el desamor, el dolor, la mort; el dia a dia en definitiva. Tots els relats, escrits en 174 pàgines, recullen una reflexió sobre personatges del món actual que viuen unes situacions quotidianes que qualsevol podria patir.  Els mil cretins són tots perquè les reaccions adoptades reflecteixen les zones més baixes de la misèria humana.Mil cretins ha estat traduït a l’alemany, a l’anglès, a l’espanyol, al gallec i al francès. Al 2010, Ventura Pons va rodar una pel•lícula, a partir d’aquest llibre i d’altres relats d’altres llibres de l’autor, que du per títol el d’aquesta obra: Mil cretins.

Reflexions per compartir:

  1. Per què el Senyor Beneset es vesteix de dona? Quin sentit té?
  2. Què penseu de la història de Carolina? Quins sentiments vos desperta?
  3. Dissabte: Què penseu del personatge que descriu i del seu estat personal?

Per què fa tot el què fa?

  1. Quina és la realitat que tenen els personatges del conte “Dos somnis”?
  2. Quins significats té el mirar per la finestra?
  3. Quin relat vos ha interessat més? Per què?
  4. L’últim relat pot ser el més autobiogràfic de l’autor? Què vol expressar? Casualitat?
  5. Quins recursos literaris utilitza Monzó en Mil cretins?
  6. Creus que els relats llegits analitzen els estils de vida actual? Podeu trobar exemples.

 

 

Vos desitge una bona lectura!                                                                      Katia